Onze motivatie

Waarom moet dat anders?

Gezondheid

Elektronisch afval zit vol schadelijke stoffen en wordt deels gedumpt in Aziƫ en Afrika. Hier verwerken veelal vrouwen en kinderen dit elektronisch afval onder slechte omstandigheden. Niet voor niets kampt de bevolking met ernstige gezondheidsproblemen.

Milieu

Elektronisch afval bestaat voor een deel uit giftige stoffen, zoals de vlamvertragers. Deze halogenen als broom, chloor en antimoon eindigen in de natuur en vergiftigen ons drinkwater en voedsel.

Grondstoffen

Elektronisch afval bestaat deels uit edele metalen als goud en zilver. Grondstofreserves raken echter uitgeput en de tijd dat grondstoffen goedkoop en in overvloed beschikbaar zijn daarmee voorbij gaat, terwijl op dit moment slechts 10-15 procent van het goud uit e-waste wordt hergebruikt. 

Waarde

De metalen in elektronisch afval zijn onder meer goud, zilver, rhodium, platinum, koper, lood, palladium en aluminium. Deze metalen kunnen allemaal worden hergebruikt, en daarmee vertegenwoordigt e-waste een enorme totale waarde. Het is zonde om dat te dumpen of verbranden, zonder dat het iets oplevert